Prevenció Risc Escolar
Català
Català   Castellà Castellano
 
Cercar:
 
Vigilāncia de la Salut
 Portada
 Legislaciķ
 Quč es fa actualment?
També et pot interessar:
   Llei de Prevenciķ
   Darreres publicacions
   ABC de la Prevenciķ
   
Treballes a una escola?
 
Fletxa Portada
Imatge llibres
Candau Aquesta pàgina utilitza una connexió segura (SSL) per transmetre la informació.

L’article 19 de l’Estatut dels treballadors mana que “El treballador, en la presentació dels seus serveis, tindrà dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i higiene”.

Els diferents convenis laborals incloïen aquests drets dels treballadors, ja abans de l’aparició de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, amb alguns retocs en relació a revisions mèdiques.

Així, el conveni de l’ensenyament Privat de Catalunya, fins a l’any 1994 deia: “Els Centres i el personal afectat per aquest conveni compliran les disposicions sobre Seguretat i Higiene en el treball contingudes a l’Estatut dels Treballadors (art.19), i demés disposicions de caràcter general. A tal efecte, al començament de cada curs, el Centre podrà sol·licitar a l’Institut Català de la Salut, o al metge del Centre, una revisió mèdica dels treballadors que així ho desitgin”, i feia esment a aquestes revisions mèdiques, d’una forma molt imprecisa, ja que eren optatives per l’empresa i pel treballador i indicava que era la Seguretat Social o el dispensari de l’escola el lloc on realitzar aquesta revisió.

Donant resposta a aquestes sol·licituds dels Convenis, les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals, que són entitats Estatals col·laboradores de la Seguretat Social, van assumir aquestes revisions, a càrrec de les quotes dels TC2, sense cost per les empreses.

L’any 2000, el Ministeri de Treball, amb el consentiment de Sindicats, va optar per prohibir a les Mútues d’Accidents de Treball continuar fent aquestes revisions:

  • Perquè la millora de les prestacions de la Seguretat Social ja inclouen certes revisions periòdiques sobre l’estat de  Salut de les persones.

  • Perquè aquestes revisions eren de medicina preventiva d’estat de Salut general, (pressió arterial, analítica, pes, visió, oïda, capacitat pulmonar, etc.) i aquesta funció és de la Seguretat Social o de l’Institut Català de la Salut i no del Ministeri o Departament de Treball.

  • Perquè amb el desenvolupament de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals – Vigilància de la Salut – s’obliga a les empreses a vetllar perquè no és deteriori l’estat de Salut dels seus treballadors per raó de la feina realitzada en cada empresa.

Així doncs, aquesta decisió del Ministeri de Treball es va fer totalment efectiva dos anys després, al 2002, en quant a la prohibició de realitzar les revisions mèdiques gratuïtes per les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals.

Aquestes revisions les realitzaven aproximadament un 30% dels treballadors, especialment de les grans empreses.

El Conveni actual de l’Ensenyament Privat de Catalunya, en el seu art. 80, continua amb la mateixa imprecisió sobre aquestes revisions.

Materials relacionats:
icopdf.gif
Informe de l'anālisi epidemiolōgic dels resultats del qüestionari de salut de les escoles. Realitzat per la Dra. Montserrat Closa al 2000-2001 sobre 224 escoles.
Categoria: Estudi
icopdf.gif
Resum de l'estudi de sinistralitat laboral de l'any 2006, realitzat sobre 168 escoles.
Categoria: Estudi
icopdf.gif
Resum comparatiu de l'estudi de sinistralitat laboral realitzat durant els anys 2002-2005.
Categoria: Estudi
Imprimir
 
     
 
Assegurances GASSIOT
Universitat Ramon Llull
Catalana Occident
Fundació Escola Cristiana
Agrupació Escolar Catalana
© Prevenció Risc Escolar, S.L.