Prevenció Risc Escolar
Català
Català   Castellà Castellano
 
Cercar:
 
ABC de la Prevenciķ
 Portada
 Infantil
 Primāria
 Secundāria
 Cicles Formatius
 Batxillerat
 Universitat
També et pot interessar:
   Llei de Prevenciķ
   Darreres publicacions
   ABC de la Prevenciķ
   
Treballes a una escola?
 
Fletxa Concepte de salut
Imatge llibres

Què és la salut?

Una definició molt estesa i acceptada és la que associa el concepte de salut amb l'estat en què l'organisme, lliure de malalties, exerceix normalment totes les seves funcions. Aquesta definició és estrictament mèdica i fa referència a la salut en l'àmbit de benestar físic i psíquic. Però cal deixar clar que, aquesta definició, potser la més estesa i universal, es veu molt ampliada amb l'aportació de l'O.M.S., ja fa uns quants decennis, quan va incloure-hi, dins del concepte de salut, el benestar social i psicoafectiu. Així, s'arribarà, fins i tot, a parlar del benestar mediambiental com quelcom que afecta al concepte modern de salut. No cal seguir aprofundint en la recerca d'una bona definició de salut per deixar clar que la preocupació per la salut, avui en dia, ens porta a promoure i tenir sota control els condicionants saludables de tipus físic, psíquic, social i mediambiental que afecten els alumnes i els professionals de l'escola.

Els continus esforços per revisar què entén la nostra societat per salut, important tasca entre d'altres raons per dilucidar qui té competències en el que és un dels pilars en la construcció dels estats moderns, va cristal·litzar l'any 1976 en un congrés de metges i biòlegs celebrat a Perpinyà, on es va definir salut com la manera de viure autònoma, solidària i joiosa. Analitzem amb més deteniment aquesta definició que podria semblar, en excés, ambiciosa i generalista.

S'associa salut a l'autonomia personal perquè cal tenir la cultura i els coneixements suficients per viure d'una manera lliure i responsable, per evitar la malaltia, l'accident, la manca d'integració, els entorns agressius.... La cultura i els coneixements també han de servir per, en cas que no s'hagin pogut evitar, guarir la malaltia i solucionar els problemes o seqüeles que causen molts accidents, situacions de marginació, de contaminació ambiental del medi on es viu...

També associem salut a la solidaritat perquè no es pot viure d'una manera lliure i responsable en el nostre món sense tenir en compte les persones que viuen en el nostre entorn. Entre tots podem aconseguir fer créixer la justícia, viure en pau, conviure amb la natura i dominar la malaltia i les situacions i els objectes de risc que causen accidents. En tot cas, segur que s'aconsegueix abans i millor entre tots que treballant individualment.

En tercer lloc, associem salut a la felicitat perquè cal adoptar una actitud positiva davant la vida, sigui amb benestar o malestar, per ser capaç de viure joiosament les diferents circumstàncies que afecta la persona. De fet, una escola podria ser segura amb tota la comunitat educativa circulant amb cares amargues, però mai la catalogaríem de saludable. No cal estendre's en aquest punt quan són moltes les evidències que mostren com, fins i tot, una actitud positiva repercuteix positivament en la cura de molts trastorns i, fins i tot,algunes malalties, per no citar el conegut efecte placebo.

No és, en conseqüència, gens aliè a l'escola el concepte de salut. Tothom en un centre educatiu ha d'estar ben documentat en aquest àmbit ja que la salut és una responsabilitat alhora individual i de tota la comunitat. Una responsabilitat que obliga a vetllar també per l'actualització o revisió del concepte i les formes per assolir una millora en la salut personal i institucional, donat que és un concepte dinàmic que s'ha d'anar treballant al llarg de tota la vida.

Per això, podem afirmar que una escola segura i saludable és una escola en què s'hi promou, amb constància, un procés d'informació, formació, promoció i corresponsabilització per a adquirir els coneixements, les actituds i els hàbits bàsics per a la defensa de la salut tal com l'hem definida.

Imprimir
 
     
 
Assegurances GASSIOT
Universitat Ramon Llull
Catalana Occident
Fundació Escola Cristiana
Agrupació Escolar Catalana
© Prevenció Risc Escolar, S.L.