Prevenció Risc Escolar
Català
Català   Castellà Castellano
 
Cercar:
 
Activitats dins del centre
 Portada
 Legislaciķ
 Escola Infantil
 Entrades i sortides
 Laboratoris i tallers
 Ed. Física i esports
 Plāstica
 Aula d'informātica
 Zona d'esbarjo
 Cuines i menjadors
També et pot interessar:
   Llei de Prevenciķ
   Darreres publicacions
   ABC de la Prevenciķ
   
Treballes a una escola?
 
Fletxa Higiene de les instalˇlacions i dels estris
Imatge llibres
  • S'ha d'impedir la contaminació directa o indirecta dels aliments per manca de neteja i desinfecció de les instal·lacions i dels estris.

  • Cal que hi hagi una planificació de neteja que inclogui la freqüència i els productes que s'utilitzen.

  • Durant l'elaboració dels plats, cal que sempre es mantinguin unes bones condicions higièniques.

  • S'han de prendre mesures per a prevenir insectes i rosegadors que siguin eficaces.

  • Tots els productes de neteja i desinfecció han d'estar emmagatzemats en armaris específics, perquè no hi pugui haver cap risc de contaminació química dels aliments.

  • La zona de rentat d'estris o el tren de rentat cal que estiguin allunyats de la zona de manipulació d'aliments.

  • En el cas que no sigui possible tenir aquestes zones separades, la neteja i desinfecció d'estris s'han de dur a terme en moments diferents a la manipulació d'aliments per a evitar contaminacions creuades.

  • Cal recordar que no es permeten ni animals ni plantes a les instal·lacions d'emmagatzematge i manipulació d'aliments.

  • Les superfícies que s'utilitzen per a preparar aliments s'han de mantenir molt netes, ja que es contaminen fàcilment. Qualsevol engruna o deixalla pot ser un cultiu de gèrmens.

  • Els draps que tenen contacte amb els plats i estris s'han de canviar sovint (com a mínim diàriament) i s'han de fer bullir abans de tornar-los a usar.

  • S'han de rentar i desinfectar, sovint, les baietes que s'utilitzen per a fregar els fogons, els taulells i el terra.

  • A l'hora de rentar vaixelles i estris, primer s'han d'eliminar les restes de menjar, després s'han de rentar i esbandir a una temperatura superior a 80 ºC.

  • Per a rentar vaixelles i estris manualment, s'han de seguir els següents passos:

    1. Eliminació de deixalles.
    2. Rentat amb detergent.
    3. Esbandit amb immersió en aigua calenta.

  • L'emmagatzematge de les vaixelles, els estris i els recipients nets ha d'estar en un lloc condicionat i net.

  • A les zones de manipulació i cocció d'aliments no es pot escombrar pel risc de produir pols. S'ha de fregar.

  • Els materials d'obradors i prestatges han de ser d'acer inoxidable, com també ho han de ser els estris per cuinar.

  • Cal que el mobiliari sigui fàcil de netejar i es pugui moure sense dificultat per a facilitar la neteja.
Imprimir
 
     
 
Assegurances GASSIOT
Universitat Ramon Llull
Catalana Occident
Fundació Escola Cristiana
Agrupació Escolar Catalana
© Prevenció Risc Escolar, S.L.