Prevenció Risc Escolar
Català
Català   Castellà Castellano
 
Cercar:
 
Activitats fora del centre
 Portada
 Legislació
 Documentació
 La piscina
 Sortides culturals
 Colňnies i convivčncies
També et pot interessar:
   Llei de Prevenció
   Darreres publicacions
   ABC de la Prevenció
   
Treballes a una escola?
 
Fletxa La piscina
Imatge llibres

Normes a seguir en activitats de piscina

  • La ràtio professors-nens ha d'ésser d'1 mestre per cada 8 nens fins a 5 anys i per 10 alumnes a partir de 6 anys. Pensem en la dificultat de controlar els alumnes quan, en la major part del temps, només se'ls veu el cap. Tot i així, és convenient que, en les activitats d'aigua, es pugui disposar de més personal per a vigilar el grup d'alumnes.

  • Hi ha molts comentaris i discussions sobre el tema de quan hem d'esperar per poder-nos banyar després d'haver menjat. L'absència d'oxigen, i, per tant, d'irrigació sanguínia al cervell, pot portar a l'individu a una pèrdua de consciència. Hi ha diversos motius que provoquen que manqui el rec sanguini al cervell; un d'ells és la hidrocució. Quan ens submergim en aigua freda, gran part de la nostra sang tendeix a dirigir-se cap a les extremitats. Aquesta reacció instintiva del cos pot provocar una disminució extrema del rec sanguini cerebral. Això pot agreujar-se si estem realitzant la digestió, ja que part de la nostra sang ja està encabida en l'aparell digestiu. És d'aquí que sorgeix el nom de "tall de digestió".
  • Val a dir que no només es pot produir en entrar a l'aigua freda. Tant si s'està realitzant la digestió com sinó, un exercici físic intens i sobtat també en pot ser la causa (encara que aquesta sigui poc freqüent).
  • Per tant, creiem oportú recomanar que havent menjat, s'esperi una hora i mitja per banyar-vos, tot i que sempre tinguem present que abans de mullar-nos cal adaptar i acostumar el nostre cos a la temperatura de l'aigua mullant-nos, poc a poc, mans, el clatell, etc. Així, la primera entrada a l'aigua sempre ha de ser gradual (res de tirar-se de cap per evitar la primera sensació de fred), com també l'ha de ser cada cop que passem una estona prenent el sol.
  • Tinguem també present no realitzar un esforç físic important tot just després de dinar.
  • Els experts aconsellen vestir als infants per dinar, amb l'objectiu d'evitar que es puguin llençar a l'aigua tot seguit.
  • Quan hi hagi infants que no saben nedar o que no neden amb la suficient agilitat, el millor de tot és que els restringim la zona de bany allà on no cobreixi. A vegades, però, això està força complicat i alguns nens prefereixen l'ús de flotadors. Cal doncs saber quin és el millor a emprar per evitar disgustos. Els flotadors tipus anella o de plàstic, encara que són més estesos, també són força perillosos, ja que fàcilment es poden tombar, deixant a la persona que l'utilitza amb el tronc submergit i les cames fora de l'aigua. Són més segurs i efectius els braçalets o les bombolletes que sempre tendeixen a mantenir el cap fora de l'aigua.
Imprimir
 
     
 
Assegurances GASSIOT
Universitat Ramon Llull
Catalana Occident
Fundació Escola Cristiana
Agrupació Escolar Catalana
© Prevenció Risc Escolar, S.L.